Терористите от Хамас не бяха единствените, които документираха военните престъпления в Израел,

...
Терористите от Хамас не бяха единствените, които документираха военните престъпления в Израел,
Коментари Харесай

Има ли журналисти от големи западни агенции, които са знаели за клането в Израел? СНИМКИ

Терористите от Хамас не бяха единствените, които документираха военните престъпления в Израел, осъществени на 7 октомври. Някои от фрагментите, изобразяващи зверствата на палестински екстремисти, са снимани от фоторепортери, работещи за осведомителните организации Асошиейтед прес и Ройтерс. Как публицисти от реномирани международни медии са се озовали в епицентъра на събитията в Израел, става дума в разследване на организацията Honest Reporting, оповестено на 8 ноември.

Според създателите на обявата наличието на западни кореспонденти от огромни осведомителни организации повдига съществени етични въпроси.

„ Какво правеха там толкоз рано в една елементарна спокойна съботна заран? Беше ли координирано с Хамас? Уважаемите телеграфни служби, които разгласиха фотосите им, утвърдиха ли наличието им на вражеска територия с инфилтратори? Фоторепортери, работещи на свободна процедура за други медии, като CNN и The New York Times, рапортуваха ли за това? "  — това са въпросите, заложени от Honest Reporting.

Кой е взел участие в следствието?

В публикацията се споделя, че Асошиейтед прес разгласява фотоси, направени на 7 октомври покрай границата сред Израел и Газа. Имената, които се появяват в надписите са: Хасан Еслая, Юсеф Масуд, Али Махмуд и Хатем Али.

По-специално, Хасан Еслая също се оказа чиновник на свободна процедура на най-големия ефирен канал CNN, който снима пламнал израелски танк и палестински бойци, които са влезнали в кибуца Кфар Азза. Той също по този начин се снима, застанал пред израелски танк, без жилетка и каска, а надписът към туита му на арабски гласи: „ На живо от селищата в Ивицата Газа “.
 Снимка от чиновник на АП Хасан Еслая Снимка от чиновник на АП Хасан Еслая  Снимка от чиновник на АП Хасан Еслая Снимка от чиновник на АП Хасан Еслая  Снимка от Али Махмуд Снимка от Али Махмуд  Снимка от Хатем Али Снимка от Хатем Али
Този материал беше оповестен в канал X (Twitter), само че по-късно беше заличен.

Освен това Honest Reporting получи фотография, показваща Еслая с водача на Хамас и уредника на клането от 7 октомври Яхя Синвар.
 Хасан Еслая Хасан Еслая с водача на Хамас Яхя Синвар
Юсеф Масуд се оказа чиновник на The New York Times и също участва на екстремисткото нахлуване, а Али Махмуд и Хатем Али направиха няколко ужасяващи фотоси на отвлечени израелци в Газа. Освен това Махмуд снима пикапа, в който се намира тялото на немското момиче Шани Лук, а Али прави няколко фотоси на отвличанията в бранша. 

" Интересно е, че имената на фотографите, които се появяват в други източници, бяха отстранени от някои фотоси в базата данни на AP. Може би някои от чиновниците на организацията осъзнаха, че това повдига съществени въпроси за тяхната журналистическа нравственос ", пишат създателите на следствието.

В умозаключение изданието споделя, че управлението на огромни организации може да каже, че техните кореспонденти просто са си правили работата, само че по какъв начин биха могли да бъдат на границата в събота заран на точното място в точното време, без първо да се координират с терористите, в случай че Хамас е подготвял офанзива от месеци?

„ Или са били част от проект? Ако личният състав на организацията на място интензивно или пасивно е сътрудничил на Хамас, с цел да получи тези изображения, те би трябвало да бъдат държани виновни за предефиниране на границите сред публицистиката и варварството “, заключава Honest Reporting.

Израелската реакция

След публикуването на този материал кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху на 9 ноември заяви, че Националната осведомителна работа „ осъжда присъединяване на публицисти, работещи с интернационалните медии, в отразяването на бруталното кръвопролитие, осъществено от терористите на Хамас на 7 октомври в покрайнините на линията Газа и изисква незабавни дейности против фотографите в услуга на Хамас. "

В изказването се акцентира, че тези представители на огромни медии са забъркани в закононарушения против човечеството и са нарушили разпоредбите на професионалната нравственос.

По този въпрос се изказа и ръководителят на Държавния лагер Бени Ганц.

„ Ако е имало публицисти, които са знаели за клането, които са мълчали и са снимали, до момента в който убиват деца, те не са по-различни от терористите и би трябвало да бъдат строго осъдени “, написа той в обществените мрежи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР